A kormány két hét határidőt szabott az üzemanyag-kereskedők számára az árak csökkentésére

A kormány jelezte, hogy fontolóra veheti a benzin ársapkájának újbóli bevezetését, ha a hazai üzemanyagárak továbbra is meghaladják a régiós átlagot. Szerdai délutáni felszólításában Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra kérte az üzemanyag-kereskedőket, hogy „önkéntesen állítsák be áraikat a régiós átlagszintre”. Kiemelte, hogy a 95-ös benzin és a gázolaj árának meg kell felelnie ezen átlagnak. Amennyiben a kereskedők nem tesznek eleget a felhívásnak a következő két hétben, a kormány újabb állami intézkedéseket hozhat, szigorú eszközökkel.

Már a múlt héten utalt rá Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, hogy a kormány ezen a héten tárgyalni fog az üzemanyagárak kérdéséről. Később azt is megerősítette, amit sokan vártak: a szerdai kormányülésen javasolni fogja az árakba való beavatkozást. A miniszter szerint a kereskedők és forgalmazók kisebb profit mellett is tudnak nyereségesen működni.

Nagy Márton kiemelte, hogy jelenleg a gázolaj ára 10 forinttal, míg a benziné 27 forinttal magasabb a régiós átlagnál. Azonban a magasabb magyar üzemanyagárak egyik oka, hogy a kormány szigorúbban adóztatja ezeket, mint a régió többi országában. Az EU Weekly Oil Bulletin adatai is ezt támasztják alá.A benzin árából 49 százalék, míg a gázolaj árából 47 százalék folyik be az államkasszába.

Forrás: Petrolman