Jelentős üzemanyagár-emelkedés péntektől: A benzin és a dízel is drágul

Péntektől jelentősen drágul a benzin és a dízel. A benzin ára 4 forinttal, a gázolajé pedig 5 forinttal emelkedik, így az új átlagárak 594 forint/liter a benzin és 601 forint/liter a dízel esetében.

Az áremelkedés mögött két fő tényező áll: a dollár-forint árfolyam romlása és az olajár emelkedése. Az amerikai dollár keddi árfolyama 368 forintra nőtt, ami másfél havi csúcsot jelent. Eközben a Brent olaj jegyzése meghaladta a 80 dollárt, jelenleg 82,56 dolláron áll. Ez a kettős hatás együttesen nyomást gyakorol az üzemanyagárakra, és további emelkedést eredményezhet a közeljövőben is.

Az üzemanyagárak alakulását a piaci mozgások is befolyásolják. Az elmúlt időszakban a kormányzati beavatkozások következtében árcsökkentés volt tapasztalható, de a mostani drágulás arra utal, hogy ezek a hatások kifutottak, és az új piaci tényezők dominálnak.

A járműtulajdonosok számára az új árak magasabb költségeket jelentenek, egy átlagos 50 literes tankolás akár 1800-3000 forinttal is többe kerülhet most, mint tavaly decemberben.