Az olajárak száguldanak az egekbe…de mi okozza ezt az őrült emelkedést?

Az olajpiacok újabb rekordmagasságokba törnek, ahogy a világpolitikai bizonytalanságok és a kínálati aggályok tovább hajtják az árakat felfelé. Az OPEC+ szervezet tagjai, láthatóan nem reagálnak az olajár 90 dollár feletti szintjeire, ami csak olajat önt a tűzre.

A szerdai kereskedés során az olajárak további meredek emelkedést mutattak, elérve az elmúlt öt hónap legmagasabb szintjét. Ennek hátterében elsősorban az Egyesült Államok, mint a világ vezető olajfogyasztójának erős keresleti várakozásai állnak, amelyeket a globális olajellátási útvonalak körüli közel-keleti feszültségek csak fokoznak. A helyzetet tovább bonyolítja a mexikói olajkínálat várható csökkenése és az a tény is, hogy az OPEC+ a múlt hónapban meghosszabbította termeléscsökkentési politikáját az év második negyedére.

A jelek szerint minden a további áremelkedés felé mutat. A kedvező feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (PMI) adatok, amelyek Kínából és az Egyesült Államokból érkeztek, csak megerősítik a piaci optimizmust, arra utalva, hogy a világ két gazdasági hatalmában hamarosan megugrik a kereslet.

A nemzetközi benchmark Brent nyersolaj ára szerdán délután 90 dollár felett mozgott, ami egy enyhe emelkedés az előző nap 88,92 dolláros záróárát követően. Az amerikai benchmark, a West Texas Intermediate (WTI) szintén 86 dollár feletti áron kereskedett, felülmúlva az előző napi 85,15 dolláros zárást.

Magyarországon a holtankoljak.hu adatai szerint péntektől tovább nő az üzemanyagár, amit főként a forint gyengülése és a Brent olaj árának növekedése okoz. Az üzemanyagárak hazai emelkedésének további oka a jövedéki adó és a kiskereskedelmi különadó növekedése, ami jelentősen rontja a magyar üzemanyagpiac versenyképességét.

A geopolitikai feszültségek, az amerikai nyersolajkészletek csökkenése és az OPEC+ politikája összességében egy olyan komplex helyzetet teremtenek, amely tovább fűti az olajpiacokat. Habár a piaci szereplők profitrealizálása ideiglenesen korlátozhatja az áremelkedést, mindenki az OPEC+ csoport következő lépéseire figyel. Elemzők azt jósolják, hogy a csoport várhatóan nem fog változtatni jövőbeli termeléspolitikáján, bár egyes hangok szerint ez a megközelítés hamarosan változhat.