Nagy Márton fellép az üzemanyagárak ellen, tárgyalásra szólítja a Mol-t.

A gazdasági miniszter üzenete egyértelmű: eljött az idő a változásra, kemény kérdések várják a Mol-t.

Nagy Márton gazdasági miniszter megjegyezte, hogy a közelgő hét második felében tervezik a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség bevonásával történő megbeszélést. Ez arra irányul, hogy felülvizsgálják a korábbi egyezséget, amely szerint az üzemanyagáraknak a régió közepes szintjén kellene maradniuk. Ugyanakkor az üzemanyagárak ismét emelkedésnek indulnak, ami ellentmond a korábban elfogadott egyezményeknek. A miniszter hangsúlyozta, hogy az üzemanyagárakat nem csupán az olaj világpiaci árai határozzák meg, hanem számos más tényező is, így a profitarányok és egyéb költségelemek is fontos szerepet játszanak ebben. Ezeket a szempontokat figyelembe véve fontos a hazai árak folyamatos összevetése a régiós árakkal, mivel a minisztérium megfigyelése szerint a magyar üzemanyagárak eltértek a közép-európai árszinttől.

A gazdasági növekedési kilátásokról szólva Nagy Márton kiemelte, hogy a kormány prognózisát a német gazdaság visszafogottabb teljesítménye miatt kellett lefelé korrigálni. Az eredetileg várt 4%-os növekedés helyett most 2-3%-os növekedéssel számolnak. A miniszter szerint a növekedés a lakossági fogyasztáson, a beruházásokon és a nettó exporton múlik, melyek közül az utóbbi sajnos negatív irányt vett. Ennek ellenére Nagy Márton optimista a fogyasztás növekedését illetően, melyet a februári kiskereskedelmi adatok is alátámasztanak.

A Magyar Nemzeti Bank vezetőjével folytatott megbeszélésről szólva a miniszter elmondta, hogy Matolcsy Györggyel konstruktív találkozót tartottak, melynek célja az egyensúly melletti fenntartható gazdasági növekedés előmozdítása volt. Nagy Márton hangsúlyozta, hogy a rendszeres együttműködés és párbeszéd pozitív és konstruktív jellegű.