Mitől függ az üzemanyag ára?

Legtöbbünk egyértelműen tudja a választ arra, mi is az az üzemanyag. Napi szinten használjuk, régóta létezik a köztudatban és legtöbben még pár forintos áresésnek is örülünk. A világban történő események is nagyban befolyásolják az üzemanyag-árakat és mindig talány, hogy melyik irányba változik az ára. Alábbi cikkünkben arra keressük a választ, mi befolyásolja az üzemanyag árakat.

Az üzemanyag ára számos tényezőtől függA benzin árának összetevői:

A benzin kiskereskedelmi árának 4 fő összetevője van:

  • a kőolaj ára
  • a finomítási költségek és nyereség
  • elosztási és marketing költségek és nyereség
  • adók

Ezen kívül szintén az árakat befolyásoló tényező az ellátás lehetősége, a szállítás, a fogyasztók igénye, a napi ingadozásba pedig a dollár-forint árfolyam egymáshoz viszonyított aránya is beleszól.

Ahhoz, hogy üzemanyagot tankolhassunk, elsősorban kőolajra van szükségünk, amit az olajtermelők biztosítanak. A világ legnagyobb kőolaj-termelő országa egyébként az Amerikai Egyesült Államok, utána Oroszország, ezt követi Szaúd-Arábia, majd Kanada és Irak.

Az üzemanyag ára tehát elsősorban attól függ, hogy a kőolajat termelő ország milyen áron adja az árut. A dollár árfolyamingadozása pedig egyértelműen kihat a napi szinten változó árakra. A forint „erőssége” csökkentené az árakat a kutakon is.

A keresleti-kínálati tényezők sajnos ritkán vannak egyensúlyban, ideális esetben éppen annyi lenne az olajkutakból kinyert mennyiség, mint amennyit felhasználunk. Ha az olajkészletek csökkennek, az árak emelkednek.

Az OPEC

A kőolaj és üzemanyag változására nagy hatással van az OPEC, azaz a Kőolaj Exportáló Országok Szövetsége. Ez a kartell a világ olajtermelésének 40%-a felett rendelkezik. A résztvevő országok vezetői rendszeresen üléseznek, akárcsak egy parlamentben és alakítják, döntéseikkel befolyásolják az árak alakulását.

A világban történő események

Az olajárat a rengeteg változó mellett a történelmi események is mozgatják. A 2005-ös Katarina hurrikán például súlyos károkat okozott az egyesült Államok finomítójában és termelési kapacitásában a Mexikói-Öbölben.

Az olajár egy rövid időre 70 dollár fölé emelkedett, majd hirtelen visszaesett, miután Bush elnök úgy döntött, hogy 30 millió gallont enged ki az ország stratégiai kőolaj tartalékaiból. Mivel Amerika a legnagyobb olajtermelő, a természeti esemény az egész világ üzemanyagáraira hatással volt. A jelenlegi háborús helyzet szintén befolyással van az üzemanyagárakra.

Az adók

Miért van az, hogy országonként változnak az üzemanyag árak? Természetesen a különböző áfa- és jövedéki adó kulcsok Európában, valamint a külföldi adóösszegek változása is beleszól az árak alakulásába. Az adók miatt, ha a kőolaj-termelők ingyen adnák az üzemanyagot, nekünk akkor is fizetni kellene érte egy bizonyos összeget, az itthoni adóktól függően.

Jelenleg az adó itthon minden liter üzemanyag esetében 250-280 forint között mozog. Éppen ezért lehetséges az, hogy egyes országok között még Európában is hatalmas különbség van az üzemanyag fogyasztói ára között. Jelenleg 2023 év első hónapjában a legmagasabb fogyasztói ár Norvégiában, a legalacsonyabb pedig Oroszországban van. Sajnos Magyarország igen rangos helyet foglal el a listán, egyáltalán nem tartozunk az olcsó országok közé, főleg az átlagkeresettel összehasonlítva.

A fenti cikkben az üzemanyagárak befolyásolói közül csak a legfontosabb alappillérekről volt szó, azonban nem beszéltünk a kutak közötti különbségekről. Egy biztos, egy saját üzemanyagtartály birtokában lényegesen olcsóbban juthat üzemanyaghoz és a világban történő, rajtunk kívülálló erők sem befolyásolhatják az ön birtokában lévő üzemanyagot.

Amennyiben felkeltette érdeklődését, kérjen ingyenes egyéni konzultációt, hogy megtudja, önnek mennyi pénz maradhatna a zsebében, amennyiben saját üzemanyag tartállyal rendelkezne.

Milyen tényezők befolyásolják az üzemanyagárakat?

Amikor hirtelen magasra ugrik az üzemanyag ára, a tankolás közben érzett frusztrált düh sokunknak ismerős. Ilyenkor leggyakrabban azt sem tudjuk, kit hibáztassunk.

Honnan tudhatom, hogy jól döntök?

A kérdés csak az: vajon melyiket válasszam? Nagy dilemma, hogy a kedvezőbb árú vagy a magasabbra taksált termékekben bízhatunk inkább?

Számunkra nincs lehetetlen: ismerje meg szolgáltatásainkat

Amennyiben konténerkút vásárlásán, esetleg bérlésén gondolkodik, rengeteg lehetőség áll rendelkezésére a piacon. Az üzemanyag-tartályok és természetesen a szolgáltatások ára is különböző, ezzel párhuzamosan a szolgáltatás szintje is változik. Engedje meg, hogy kifejtsük, mire számíthat, amennyiben minket választ.